Kod | WR-SL |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii |
Kierunek studiów | Turystyka |
Forma studiów | Stacjonarne |
Poziom kształcenia | pierwszego stopnia |
Profil studiów | praktyczny |
Języki wykładowe | polski |
Minimalna liczba studentów | 20 |
Czas trwania | 3-letnie (6 semestrów) |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
PREDYSPOZYCJE
Komunikatywność, ciekawość świata, otwartość, kreatywność; kierunek dla osób pasjonujących się podróżami i odkrywaniem kultur, aktywnym organizowaniem i spędzaniem czasu wolnego, pragnących pracować w branży turystycznej oraz HoReCa.
Ten kierunek to brama do świata, w którym Twoje predyspozycje staną się fundamentem profesjonalnej przyszłości.
JAKI PRZEDMIOT WARTO ZDAĆ NA MATURZE?
Język obcy nowożytny oraz dwa przedmioty spośród następujących: język polski, historia, geografia, biologia
KARIERA
Przekuj swoją pasję do podróży w realną ścieżkę zawodową i kreuj przyszłość turystyki z nami!
Przygotuj się na karierę pełną podróży! Brzmi kusząco i tak też wygląda w praktyce: absolwent ,,Turystyki" to ekspert przyszłości, wyposażony w praktyczne narzędzia do wykorzystania teoretycznej wiedzy w rzeczywistych sytuacjach zawodowych w dynamicznie rozwijającej się branży turystycznej. Raczej nie ugrzęźnie w stosach papierów, ani też nie będzie w swojej pracy ziewał, chyba, że ze zmęczenia, przy ognisku wieńczącym spływ kajakowy gdzieś na Antypodach lub rozliczając ciekawie zaplanowany i przeprowadzony event. Znajomość nowoczesnych metod zarządzania i marketingu turystycznego czyni go liderem zdolnym do promowania i zarządzania markami turystycznymi, wprowadzania innowacji aby kształtować nowoczesny obraz równoważonej turystyki. To przygoda, za którą będą Ci płacić!
MIEJSCE ODBYWANIA WIĘKSZOŚCI ZAJĘĆ
Opole, ul. Prószkowska 76, II Kampus Politechniki Opolskiej oraz zajęcia w terenie (nad wodą, w górach, lasach i parkach). W przypadku zajęć wyjazdowych, udział w nich może być związany z odpłatnością (np. karnety, wypożyczenie sprzętu, koszt podróży i noclegu).
OPIS
Studia trwają 6 semestrów w trybie stacjonarnym - S (dziennym). Studia kończą się nadaniem tytułu zawodowego licencjata.
Absolwenta charakteryzuje rozległa wiedza obejmująca historię, geografię, ekonomię, zarządzanie, psychologię, marketing oraz rekreację. Jest w pełni przygotowany do podejmowania wyzwań w sektorach branży turystycznej od hotelarstwa i gastronomii po organizację eventów i zarządzanie destynacjami turystycznymi, co czyni go wartościowym pracownikiem dla każdej organizacji turystycznej. Jest prawdziwym ambasadorem nowej ery turystyki, gotowym na wyzwania i zmieniające się potrzeby globalnego rynku. Posiada umiejętności pozwalające na planowanie i realizację przedsięwzięć w zakresie turystyki i rekreacji, m.in. przygotowanie oferty, prowadzenie i obsługę imprez turystycznych i rekreacyjnych dla różnych grup odbiorców, nawiązywanie kontaktów i komunikowanie się w językach obcych.
Specyfika studiów wymaga opanowania przez absolwenta wiedzy w kilku dziedzinach, w tym humanistycznej, przyrodniczej, ekonomicznej i organizacyjno-prawnej oraz umiejętności praktycznych, umożliwiających działalność zawodową w branży turystycznej, rekreacyjnej i HoReCa.
Wśród podstawowych treści kształcenia znajdują się m.in.: filozofia, historia architektury i sztuki, psychologia, prawo, ekonomia, zarządzanie.
Wśród treści kierunkowych znajdują się m.in. takie bloki przedmiotowe jak:
- podstawy turystyki i rekreacji,
- geografię turystyczną,
- krajoznawstwo,
- dziedzictwo kulturowe
- pilotaż i przewodnictwo
- obsługę ruchu turystycznego
- obsługę gościa w hotelarstwie i gastronomii,
- systemy IT w turystyce i rekreacji
- marketing w turystyce,
- finanse przedsiębiorstw,
- nowoczesne metody zarządzania w turystyce i hotelarstwie
- turystykę aktywną.
W trakcie studiów studenci uczestniczą w licznych zajęciach rekreacyjnych (narciarstwo, żeglarstwo, kajakarstwo, turystyka górska) i wyjazdach terenowych.
Program studiów obejmuje praktyki w obiektach hotelarskich i biurach podróży w wymiarze 960 h.
Zajęcia są prowadzone przez młodą, zaangażowaną, otwartą na studentów i chętną do współpracy kadrę, w tym praktyków z branży turystycznej i HoReCa.